luni, 11 februarie 2013

6 Natiuni: Anglia, o victorie pentru Grand Slem


 
 
Ieri, in ultimul meci al etapei a doua a Turneului celor 6 Natiuni, la Dublin s-au intalnit Irlanda si Anglia.
Meciul dintre cele doua echipe a fost echivalentul unei finale, fiind partida intre singurele echipe neinvinse. Astfel, castigatoarea acestui meci ramanea singura in cursa petru Marele Slem 2013. Statistic, Irlanda nu a mai pierdut acasa in fata Angliei in Turneu din 2003, perechea de centri D'Arcy- O'Driscoll era la al 50lea meci impreuna. Prezentele celor doi centri IMPREUNA echivalau cu aproape jumatate din selectiile echipei engleze (242).
Partida a fost echilibrata, cu doua aparari ermetice, terenul greu impiedicand atacantii sa-si etaleze calitatile. Toate punctele au fost inscrise din lovituri de pedeapsa, nici una din echipe nelasand impresia ca ar putea inscrie o incercare. Mai pragmatici, englezii s-au impus cu 12-6. Irlandezii au avut posesia, au ocupat terenul, au pasat mai bine, au placat mai bine,  singurele capitole la care englezii au fost superiori fiind numarul total de placaje si... scorul.
Avantajul in clasament a trecut de partea englezilor, ramasi singuri in cursa pentru Marele Slem si neinvinsi in acest an.
Desi primele meciuri ne-au aratat ca nu mai exista echipe "mici" si ca valoarea s-a echilibrat "in sus", programul celor doua echipe - Anglia si Irlanda- este unul putin mai facil decat al contracandidatelor.
 

Franta, dupa doua infrangeri, mai poate spera matematic la castigarea turneului, dar pentru asta va trebui sa se impuna pe Aviva in Dublin, pe Twickenham si sa invinga Scotia la Paris. Misiune (aproape)  imposibila pentru Cocosi, dar ei au ceva unic  in lumea rugbyului, ei au French Flair... De urmarit modificarile in echipa Frantei si raspunsul jucatorilor dupa aceste doua prime etape catastrofale.


Scotia pare sa ramana fidela rezultatelor din ultimii ani si probabil va incerca sa evite (a cata oara?) Lingura de lemn. Scotienii mai au trei meciuri grele, acasa cu Irlanda si Tara Galilor si la Paris cu Franta. Greu de crezut ca vor obtine doua victorii in cele trei etape ramase, dar Scotia a aratat o aparare buna si mult, foarte mult pragmatism contra Italiei .


In ciuda victoriei in fata Frantei si a unui pachet de inaintasi impresionant, italienii au aratat un stil de joc "latin", ca sa nu-l numesc indisciplinat si pe alocuri dezorganizat. Italienii si-au taiat practic craca de sub picioare in Scotia, primind trei incercari intr-o repriza secunda pe care au dominat-o atat teritorial cat si ca posesie. Nimic nu inlatura insa din meritele scotienilor, care au incercat si reusit sa controleze rezultatul.  Programul italienilor este asemanator cu al scotienilor: la Roma vor veni Irlanda si Tara Galilor, iar azzurii se vor deplasa la Londra.

 
Tara Galilor ramane inca in cursa pentru castigarea Turneului, cu sanse mai mari decat Franta. Dupa accidentul din prima repriza de la Cardiff, galezii au aratat ca stiu sa atace, dar mai ales ca stiu sa se apere. O singura incercare, 13 puncte primite de la Irlanda si Franta in 3 reprize, pentru 4 incercari si 35 de puncte marcate. Deplasarile galezilor in Italia si Scotia ar putea aduce puncte pretioase in clasament, iar ultima etapa ar putea fi adevarata finala a turneului (in functie de celelalte rezultate) :
Tara Galilor-Anglia pe Millenium!


Irlanda poate spera la victorii in fata  a Frantei la Dublin, dar si in Scotia si Italia. Practic in nici una din partide irlandezii nu pleaca cu sansa a doua, in doua dintre meciuri fiind favoriti (acasa cu Franta si in Italia) si in meciul cu Scotia, sansele sunt relativ egale.


Programul englezilor este cel putin pe hartie mai complicat decat al irlandezilor; trandafirii mai au o deplasare grea la Cardiff in chiar ultima etapa dar si doua meciuri relativ accesibile pe Twickenham, cu Franta si Italia.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate